Madpakkeboller – Havregrynsboller

Stjernehusbollerne, Madpakkebollerne, Fritterbollerne, Grovbollerne, Yndlingsbollerne eller slet og ret Havregrynbollerne.

Kært barn har mange navne… Og disse boller er ingen undtagelse.

For nogle år siden var jeg i en SFO, kaldet Stjernehuset, og hver tirsdag bagte jeg frisk brød til ungerne.  At sige at de var begejstrede for grovboller, ville være århundredets (måske) størte løgn. Så vi startede i det små, blandt andet med boller som disse, som er dejligt bløde og luftige selvom de egentlig er fulde af fibre og andet guf.

Med tiden blev der smuglet flere og flere forskellige grove sager i. Græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø, knækkede rugkerner og havrgryn var nogle af favoritterne. Nogle gange smed jeg rosiner eller tranebær i den ene halvdel. Eller lavede en pizzasauce af hakkede tomater, oregano og hvidløg og puttede ovenpå bollerne. Og antallet af små kritikere blev hurtigt mindre og mindre. Selv nogen af de skeptiske voksne overgav sig (men sagde det ikke højt.)
En af de store hemmeligheder til at holde en grovbolle blød og luftig, er noget så simpelt som kogt vand. Kerner, gryn og frø kan nemlig hurtigt suge saften og kraften ud af en grov bolle. Så ved at lægge kerner og frø i blød i kogt vand, stjæler de ikke fugten fra bollen under hævning og bagning. Specielt havregryn, der har været lagt i blød, er netop god til at give en bolle masser af saftighed.
Dette skal du bruge:

  • 50 g gær
  • 2 dl mælk
  • 3 dl varmt vand
  • 1 spsk salt
  • 1 spsk sukker
  • 1 æg
  • 1 dl neutralt olie
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl knækkede rugkerner (eller andre kerner)
  • 4 dl kogende vand
  • Ca. 300 g fuldkornsmel
  • Ca. 750-800 g hvedemel

Sådan gør du:

  1. Hæld gryn og kerner op i en skål og dæk dem med det kogende vand.
  2. Rør gæren ud i mælken og det varme vand.
  3. Tilsæt salt, sukker, olie og ægget og rør det godt sammen.
  4. Når kernerne har suget vandet til sig, tilsættes de sammen med melet og dejen røres godt sammen. Dejen  skal gerne være fugtig, uden at være klistret.
  5. Dejen sættes til hævning i 1/2 til 1 time et lunt sted. Sørg for at holde den overdækket gerne med et fugtigt viskestykke, så denn ikke danner skorpe.
  6. Form dejen til 24 store boller eller 32 lidt mindre. Hvis dejen klistrer til dine hænder, kan du skylle dem i vand, så kan du nemmere håndtere bollerne, uden at du risikerer at den ekstra mel vil gøre bollerne tørre.
  7. Lad bollerne hæve i ca 1/2 time, pensl dem med et sammenpisket æg og pynt med havregryn.
  8. Bollerne skal bages i 10-15 minutter ved 225 grader varmluft.


One thought on “Madpakkeboller – Havregrynsboller

  1. Pingback: Juletræsboller |

Skriv et svar